Izbor selektora šahovske reprezentacije Srbije i Crne Gore (Radmila Milošević)

Posted: Novembar 5, 2006 in Komentari

KOMENTAR POVODOM IZBORA SELEKTORA ŠAHOVSKE REPREZENTACIJE SRBIJE I CRNE GORE

Prokletstvo novca

Kad se ljudsko delanje svede na gole interese i novac, onda se poremeti odredjena ravnoteža pa se dešavaju groteske  kao ova oko izbora naše šahovske reprezentacije i njenog selektora. Naime, svakom boljem poznavaocu naših šahovskih prilika bilo je jasno da izbor gospodina Joksimovića za selektora muške šahovske reprezentacije nije baš najsrećnije rješenje, naročito imajući u vidu da je glavni adut njegovog programa bilo virtuelno obećanje novca na uštrb svega ostaloga što čini jedan ozbiljan program. Takav je bio njegov pristup i nije mu za zamjeriti jer je svačije pravo da u nekoj utakmici ponudi ono što može ili misli da može. Mnogo više brine (brine – ali ne i čudi) nepodnošljiva lakoća sa kojom su naši šahovski funkcioneri prihvatili nonšalantini stil inače šarmatnog i vjerovatno dobronamjernog Joksimovića . Još jednom se pokazalo da je naše šahovsko vrhovništvo slabo na svako pominjanje novca. Dovoljno im je mahnuti nekim novcem ispred nosa i koga više briga za kriterijume.

Ipak, najviše me u ovoj tragikomičnoj situaciji žalosti činjenica da su se neki ,,tvrdi ” zagovornici principa medju samim šahistima odmah upecali na obećanja o velikom novcu i začas zaboravili na svoja dotadašnja zalaganja za uspostavljanje čvrstih kriterijuma i principa kad je riječ o izboru selektora. Ispostavilo se, čim je novac u igri kriterijumi i principi idu u drugi plan.

To dobro znaju da iskoriste naši šahovski funkcioneri pa godinama uspješno sprovode strategiju OSIROMAŠI ŠAHISTE PA ČINI ŠTA HOĆEŠ . Prvo im sve uzmi a onda im vrati mrvice za koje će ti još i zahvalni biti. Mnogi će se oko tih mrvica i ,,potući” pa funkcioneri mogu zadovoljno trljati ruke!

Takav pristup nam se sada vraća poput bumeranga pa na pragu Olimpijade nemamo reprezentaciju. Najnoviji selektor ponavlja grešku svoga prethodnika i ne konsultuje se sa svojim izabranicima. Za ,,Politiku” izjavljuje kako je tp prepustio sekretaru ŠS Vladu Šakotiću  ?! Pa ko je ovdje sekretar a ko selektor ?

I uopšte KO JE KO u ovom opštem rasulu ?

Podgorica, 8. maj 2006. godine

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s