Poštovanje, povjerenje, kultura (Radmila Milošević)

Posted: Septembar 17, 2007 in Komentari

Sa zanimanjem pratim polemiku koja se na Šah-mat listi zapodjenula povodom sporne situacije u partiji velemajstora Blagojevića i Djukića. Slučaj je htio da sve to vidim iz neposredne blizine i mogu potvrditi da je VM Blagojević precizno i istinito opisao šta se dogodilo a mogu posvjedočiti i to da je razgovor o spornoj situaciji dvojice velemajstora tekao korektno i civilizovano uz nešto malo razumljive tenzije. Ne smatram se kompetentnom da ovu situaciju komentarišem sa sudijskog stanovišta jer nijesam šahovski sudija. Ipak, reći ću, da mi se čini da je VM Blagojević formalno u pravu u pogledu reklamiranja pada zastavice. Ali, FORMALNO ne znači uvijek i SUŠTINSKI. Takodje se želim pridružiti zalaganju Dragana Popadića da ne treba ulaziti u ,,kreativno tumačenje” tudjih motivacija jer se time ulazi u zonu malicioznosti i uvredljivosti. Založila bih se i za to da svako može slobodno izraziti svoje mišljenje ili neslaganje ma ko bio ,,sa druge strane” (premda bi mi koji djelujemo u šahu trebali biti na istoj strani!), ako to čini kulturno i dobronamjerno. Protiv sam atmosfere linča koja se iz nekih šahovskih krugova stvara u sličnim situacijama.

Kao organizator šahovskih turnira često se nalazim u sendviču izmedju šahista i šahovskih sudija. Treba li reći da su sporne situacije na turniru noćna mora za svakog  savjesnog organizatora iako on nije odgovoran za nestručnost sudija i nekulturu šahista. Ovo me natjeralo da puno puta razmišljam na ovu temu iako za zadovoljstvom mogu reći da turniri koje organizuju Dijagonale protiču u najboljoj atmosferi. Duboko svjesna činjenice  da sudijski kadar u Crnoj Gori ni izdaleka nije na potrebnom nivou, više puta sam svoje primjedbe i molbe da se nešto popravi iznosila funkcionerima ŠSCG,  ali bez vidljivih rezultata. Seminar za sudije koji je od Saveza bio najavljen a na kojem je sudije trebalo obučiti da koriste laptopo i program Swiss Manager iz nepoznatih razloga (barem meni) nije održan.

Stoga molim i sugerišem Šahovskom savezu da se ozbiljnije pozabavi ovim problemom i to ne kao do sada  serijski ,,proizvodeći” sudije sa velikim zvanjem a malim znanjem. Mada, dobar sudija mora biti i nešto više od pukog interpretatora šturih i ponekad nesuvislih pravila. Naprimjer, poželjno je (kako je neko u polemici već rekao) da sudija u nekoj mjeri i sam igra i poznaje šah kako bi znao da je šahista u cajtnotu pod velikim stresom i u nekoj vrsti transa i da tada nije u stanju da osmišljava plan kako da ,,na pravila” da dobije partiju. Pored ovoga, potrebno je da ima autoritet, stav i kulturu ophodjenja…

Da rezimiram. Svi mi koji radimo nešto u šahu (šahisti, šahovski funkcioneri, organizatori, sudije…) moramo sa više odgovornosti raditi na poznavanju šahovskih pravila, podizanju opšte i šahovske kulture, uzajamnom poštovanju i povjerenju kako bi izbjegli nemile situacije poput ove.

RADMILA MILOŠEVIĆ

Podgorica, Decembar 2007. god.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s