Sramno ponašanje šahista ,,Jezera” iz Plava ( Radmila Milošević )

Posted: Novembar 28, 2010 in Komentari

U IV kolu Druge seniorske lige za muskarce u kojem su se sastali ŠK Jezero iz Plava i ŠK Dijagonale iz Podgorice dogodio se nesto sto niko nije mogao pretpostaviti.
Nakon sto je ekipa Dijagonala po losem vremenu, uz zastoj zbog izvodjenja radova na putu, ipak stigla u zakazano vrijeme u Plav, domacini su nas odveli na mjesto gdje ce se mec odigrati – u kafanu!
Ekipu Dijagonala cinili su: jedna žena (Radmila Milosevic), jedan mladi student (Radovan Perkovic), troje srednjoškolaca (Kristina Bacic, Miljan Gudelj i Stefan Luburic) i jedan osnovac (Danilo Tošic), pa mi se kafana kao prostor za igru iz razumljivih razloga nije mnogo dopala, no, mi smo samo gosti u tom mecu i o tome ne odlucujemo mi, vec domacin i sudija meca.
Sledece sto me zabrinulo, bio je izbor sudije za ovaj mec, a to je bila mlada Maja Cabarkapa iz Pljevalja. Uprkos mojim simpatijama za njeno ukupno ponasanje i trud, ona ipak nije dobar izbor za sudjenje ovog meca, kako zbog mladosti i sudijskog neiskustva, tako i zbog mentaliteskih i kulturoloških osobina nasih domacina.
No, ni o ovome ne odlucujem ja, vec koordinator za sudijska pitanja u Šahovskom savezu ( Veselin Balšic) i koordinator za domaca takmicenja u ŠSCG (Zoran Perunicic).
Koliko su pametnu odluku donijeli i koliko je ,,dobro” ova liga organizovana pokazazuje dogadjaj koji cu opisati a cije smo nedužne žrtve bili ja i maloljetna djeca iz moje ekipe (sahovske skole) kao i sudija meca Maja Cabarkapa kojoj je ucinjena ,,medvedja usluga”.
Naime, dio igraca domace ekipe je vjerovatno bio pripit a sa konzumiranjem alkohola su nastavili i tokom igre. Sudija je pokusala da ih sprijeci u tome ali bezuspjesno. Postavlja se pitanje, zasto nije odmah prekinula mec ?
Stanje u mecu prije incidenta bilo je sledece: brzo smo poveli sa 2:0 na II i IV tabli, na III i V-oj tabli nasi igraci su imali po figuru više, ja sam na I-oj imala pjesaka vise i veliku inicijativu, a na sestoj tabli je pozicija bila ,,normalna” i po svemu sudeci mi bi zabiljezili visoku pobjedu!
Shvativsi to, a i alkohol je ucinio svoje, igraci Jezera pocinju sa provociranjem nasih mladih i takvim stvarima nevicnih igraca.
Poslije nekoliko nezapisanih poteza naseg igraca, nakon sto ga je sudija opomenula zbog toga, on je zelio da ih naknadno zapise i zatrazio je formular od svog protivnika, ali, ovaj nije htio da mu ga ustupi i to je bio pocetak najmucnijih scena koje sam ikada u zivotu dozivjela u sahu.


Na insistiranje sudije da pozajmi formular igrac iz Plava (Aljo Bektesevic) cijepa oba formulara uz vrijedjanje i svog protivnika i sudije.
Tada se u prepirku ukljucuje i igrac sa susjedne table (Jakuf Canovic) i pocnje opsti haos, verbalne uvrede a zatim i fizicki nasrtaji (u vise navrata) odraslih i pijanih pedesetogodišnjaka na maloljetnu djecu?!?
Potpunu katastrofu , uz mnogo napora,  sprijecili smo ja (verbalno) i igrac domace ekipe Esad Purišic (fizicki)!
Mec je uz puno prepirki, rasprava i potpunu nemoc sudije konacno prekinut…
Vratili smo se u Podgoricu sa osjecanjem gorcine i nevjerice da se nesto ovakvo uopšte moglo zbiti na nekom sahovskom takmicenju i u ovakvoj konstelaciji odnosa i ,,snaga”!
Šta nakon svega reci?
Na potezu su disciplinski organi Šahovskog saveza Crne Gore. Vec brojne pocinjene greške u organizaciji Druge CG lige (o ostalima sada necu) mogu se bar djelimicno popraviti eliminacijom ŠK Jezero sa svih drzavnih takmicenja i zabranom igranja igracu koji je pokusavao da se fizicki razracuna sa maloljetnim igracem nase ekipe – što smo pismeno zatražili od Saveza.
Ako ŠSCG ne postupi na trazeni nacin, i ne kazni divljanje šahista iz Plava, rizikuje da se pokaže zaštitnikom ovakvog ponasanja.
Dobro bi bilo da ovaj necuveni incident potakne vrh Saveza na razmisljanje o kvalitetu svojih ,,kadrova” a ne na djetinjastu ljutnju (a bogami i osvetu) usmjerenu na one koji im na to dobronamjerno ukazuju.

Radmila Miloševic
Predsjednica
ŠK Dijagonale

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s