Čiji su državni prvaci u šahu ? ( Milko Tošić )

Posted: April 7, 2011 in Komentari

Čiji su državni prvaci u šahu ?    

 

U nedavnoj polemici izmedju ŠK “Mornar” iz Bara i ŠSCG predsjednik ovog kluba navodi da omladinski i kadetski prvaci iz zemalja okruženja učestvuju na evropskim i svjetskim prvenstvima o trošku svojih nacionalnih saveza. Mislim da bi to trebao da radi i Šahovski savez Crne Gore. Njihov stav da naši siromašni šahovski klubovi treba da ponesu veći teret u ovom pogledu nije u redu. Klubovi dovoljno čine time što talentovanu djecu dovedu do zvanja državnog prvaka. I to se postiže zahvaljujuci entuzijazmu i volonterskom radu ljudi koje ljubav prema drevnoj igri okuplja oko kluba. Šahovski savez je korisnik budžetskih sredstava i dobija novac za finansiranje medjunarodnih aktivnosti. Ne vidim bolji način da se namjenski utroše ta sredstva od plaćanja troškova puta,takse i kotizacije državnim prvacima. Inače, troškove smještaja takmičara snosi organizator prvenstva. Nažalost, ako omladinski ili kadetski prvak Crne Gore želi da igra na evropskom ili svjestskom prvenstvu, glavninu troškova moraju platiti roditelji i klubovi.

Bojim se da će se ovakvom nebrigom za budućnost šaha u Crnoj Gori doći do situacije : Imamo Šahovski Savez, ali nešto nema šahista.

Kada je prije nekoliko godina Crna Gora ( Igalo ) bila domaćin Evropskog prvenstva za mlade šahiste, traženo mi je od ŠSCG da platim pola troškova smještaja, taksu i kotizaciju za mog sina Danila Tošića – državnog prvaka! Drugu polovinu troškova smještaja trebao je da snosi ŠSCG. Ovakvu ,,ponudu’’ smatrao sam nekorektnom i pismeno sam se obratio Savezu sa zahtjevom da je preinači i preuzme veću odgovornost za svoje mlade prvake – makar te godine kada se evropsko prvenstvo igralo u našoj drzavi.

Mom principijelnom zahtjevu pridružila se i tada aktuelna omladinska prvakinja države Savica Tomović, takodje igračica šahovskog kluba Dijagonale.

 Epilog je bio taj, da ja nijesam platio ništa, a Savica jeste ?!

Mnogo kasnije saznao sam da je Upravni odbor ŠSCG bio donio odluku da Savez snosi sve troškove učešća naših prvaka na evropskom prvenstvu u Igalu.

Sve su prilike da Upravni odbor odlučuje jedno a operativci u Savezu rade drugo…

Pored ovoga, saznao sam i to da pojedini uposlenici u Savezu plasiraju priču kako sam navodno tražio da se meni kao pratoicu svog sina plate troškovi što NIJE TAČNO a što se vidi iz originala pisma koje smo tada uputili ŠSCG a koje slijedi u nastavku.
     

Podgorica, April, 2011. g.

 

Tošić Milko 

Član IO ŠK Dijagonale


 

 ŠAHOVSKOM SAVEZU CRNE GORE

 

 

Apelujemo na ŠSCG da promijeni odluku o djelimičnom snošenju troškova učešća državnih prvaka na Evropskom takmičenju za mlade šahiste i preuzme iste u cjelosti ne računajući troškove pratilaca, iz više razloga:

 

1) Mali šampioni bi na vrijeme osjetili sigurnost i snagu nacionalne šahovske organizacije koja bi im na taj način pokazala da iza njih ne stoje samo roditelji. Na vrijeme bi se kod njih razvijao osjećaj ponosa i časti što se takmiče kao predstavnici svoje države. To bi im dalo dodatni podsticaj za rad i napredovanje u šahu.

2) Ako je ŠK ,,Dijagonale” za svoje takmičare na državnom prvenstvu snosio troškove u cjelosti (uključujući i troškove prevoza do mjesta održavanja turnira), za očekivati je da to isto učini i nacionalni savez kao mnogo moćnija institucija koju podupire i finansira država.

Tim prije što oni sada ne igraju pod klupskom već državnom zastavom.

3) Za vrijeme državnog prvenstva u Baru u neformalnim kontaktima sa ljudima iz ŠSCG niko nije pominjao participiranje u troškovima već je samo govoreno o sticanju prava učešća na evropskom prvenstvu i to o trošku šahovske organizacije.

Kako živimo u podneblju gdje se često znamo pohvaliti da je riječ jednak garant kao pečat, prilika je da to potvrdimo na djelu.

4) Ove godine smo domaćini Evropskog prvenstva. Kakvu poruku bi poslali budućim prvacima koji će ići u inostranstvo na isto takmičenje? Koji procenat roditelja bi mogao da plati put u inostranstvo ako se nacionalni savez drži na distanci od svojih državnih prvaka.

 

Ako smo bili malo više konkretni to je zato što očekujemo ekspicitan odgovor o nadamo se se preispitanom tretmanu državnih prvaka od strane nacionalne šahovske federacije. Roditeljska dužnost nam nalaže da ne usmjeravamo  djecu da rasipaju energiju tamo gdje nema perspektive.

Srećnija varijanta bila bi da u sadejstvu sa Vama budemo podrška i pratnja djeci koja imaju talenta za ovu drevnu igru.

 

 

 Podgorica,                                                                              

Avgust, 2008. g.                                                             S poštovanjem,

 

                                                                                     MILKO TOŠIĆ

                                                                                     SAVICA TOMOVIĆ

                                                                                                                                                   

                                

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s