Destrukcija i opstrukcija ( Milko Tošić )

Posted: Juni 6, 2012 in Komentari, Uncategorized

Komentar na odluku SSCG da roditelji u cjelosti snose troskove ucesca drzavnih prvaka u kadetskoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu u iznosu 400 .

Koliko malo nacionalna sahovska organizacija ulaze u buducnost crnogorskog saha govori podatak da ni jednim centom nece pomoci drzavne prvake u odlasku na Evropsko prvenstvo koje ce se u avgustu 2012. godine odrzati u Pragu. Koliko god nasa djeca mozda nedovoljno vrijedjela u svjetskim okvirima oni su trenutno najbolje sto imamo u CG sahu. A vrijede onoliko koliko je u njih ulozio i koliko ih je podrzao Sahovski savez CG, organizacija koja je zaduzena da pravilno upravlja novcem poreskih obveznika i njime pomogne napredak mladih sahista.
Roditelji i klubovi ulazu u njihov napredak dok ih ne dovedu do zvanja drzavnih prvaka. Logicno je i prirodno da kada nastupaju pod drzavnom zastavom brigu o njima preuzme SSCG koji iz budzeta dobija novac za medjunarodni program. Mozda u Savezu i ne zele da investiraju u mlade…? Ako je tako, onda je to bas destruktivno. Tim pitanjem bi se morali baviti ljudi koji im odobravaju sredstva i kojima (valjda) polazu racune za svoj rad, ali, i klubovi, treneri i roditelji djece koja treniraju i igraju sah.

Nazalost, ima nesto gore i od destrukcije. To je opstrukcija.

Na nedavno odrzanom Balkanskom prvenstvu kadetskih reprezentacija (Cetinje), nasi treneri konstantno su nasim mladim reprezentativcima govorili da oni nista ne mogu postici i, da ako slucajno i dobiju neku partiju, dobro je… Zatim, da se zbog saha ne sjekiraju, da odu i to ,, zacas izgube”, itd, itd… Djeca su morala sve krijuci se od svojih trenera da hrabre jedni druge da vrijede i mogu vise. Kad izgube partiju, prebace im i ukore ih, kako, eto, Savez placa troskove njihovog nastupa za reprezentaciju (pobogu, a ko bi drugi trebao to da uradi ??!!) a oni, eto, gube… Tuzno!
A oni su postigli vise. Do zadnjeg kola teoretski su bili u igri za bronzu. Naravno nijesu uspjeli. A i kako bi? Dok su treneri ostalih reprezentacija uoci svakog kola svoje takmicare pripremali za mec obezbjedjujuci im uvid u prethodne partije protivnika, nasa djeca su sjedala za tablu potpuno nepripremljena za svoje protivnike. Licno sam molio trenere Srecka Djukanovica i Lidiju Blagojevic da im pribave neku partiju njihovih protivnika kako bi se makar i sami upoznali sa njihovim stilom igre, kad vec nece da im pomognu lica zaduzena za to. Iako je i njima bio placen smjestaj, hrana i dnevnice  …o trosku Sahovskog saveza ”.
I kako tumaciti ovakve postupke osim zeljom da ” slucajno” neko ne zaigra dobro. Izgubili bi alibi da kazu roditeljima: “Ako zelite da vam djeca igraju na Evropskom prvenstvu, onda platite sami sve troskove tog ,,turistickog putovanja”. Funkcioneri SSCG ucesce na evropskom takmicenju nazivaju ekskurzijom, a malo sta cine da ne bude tako.
Posebna prica je cenzus sest bodova iz devet kola. Takve rezultate s mukom postizu kadeti iza kojih stoji njihov Sahovski savez u potpunosti.
Apelujem na staro-novo rukovodstvo SSCG da nesto promijeni u tretmanu mladih sahista. Koliko znam, u to su se zaklinjali uoci nedavnih izbora za funkcije u Savezu.
U ovim okolnostima besmisleno je gajiti iluziju da je vrijedno baviti se sahom u Crnoj Gori.

Tosic Milko,
otac Danila Tosica, prvaka CG u kategoriji djecaka do 14 godina.

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s