Pionirska liga u šahu igra se u Podgorici bez podgoričkih klubova Budućnost i Dijagonale (Radmila Milosevic)

Posted: Mart 15, 2013 in Komentari

PIONIRSKA LIGA 2013/14

Šahovski savez CG je jesenji dio Pionirske lige za 2013/14 godinu zakazao u Podgorici a proljećni u Pljevljima. Moja dobronamjerna sugestija da se ne igra u Pljevljima zbog toga sto je to neracionalno i skupo, nije uvažena. Naime, po genijalnoj zamisli (pretpostavljam Komisije za pionirski i omladinski šah koju čine Radošević i Prijović ), 6-7 klubova iz Podgorice, Cetinja, Bara i Nikšića, trebalo je da se lomata u Pljevlja i plaća hotelski smjestaj tri dana za šestoro djece i njihove trenere i pratioce, umjesto da jedan klub iz Pljevalja (ŠK Osnovne i srednje škole) dodje u Podgoricu i jos da im se u tome pomogne… Ako se ima u vidu da je i pojedinačno prvenstvo za mlade igrano u Pljevljima, onda se ova odluka moze smatrati vrlo, vrlo, tendencioznom.. Kao što rekoh, moja argumentacija je ignorisana, pa se ŠK Dijagonale nije prijavio za ligu kao ni ŠK Buducnost (njihove razloge ne znam). Da ironija bude veca, sa zakašnjenjem je shvaćena  glupost prvobitne odluke i ona je naknadno preinačena pa se nastavak lige ipak igra u Podgorici nakon što su ekipe Budućnosti i Dijagonala (ne)namjerno izbačene iz igre. I sada imamo paradoksalnu situaciju da dvije poznate podgoričke šahovske škole ne učestvuju u Pionirskoj ligi CG koja se igra sredinom marta usred Podgorice?!? Ostaje da se vidi hoce li neko snositi odgovornost zbog toga što su podgorička djeca osujećena da igraju ovo takmičenje zahvaljujući neodgovornosti i marifetlucima funkcionera ŠSCG ? I hoće li se neko makar izviniti zbog ove očigledne greške?

 

 

 

 

 

Advertisements
komentara
 1. Rašo kaže:

  Svesrdno uz vašu pomoć za Predsjednika Šahovskog saveza izabrana je Angelina Vuković, uz dužno poštovanje iste i saglasnost za njen izbor, i sad sam na sajtu Šahovskog saveza pročitao sledeće:

  ”PIONIRSKO PRVENSTVO CRNE GORE U ŠAHU ZA 2014.
  U MUŠKOJ I ŽENSKOJ KONKURENCIJI

  Raspis takmičenja

  Šahovski savez Crne Gore organizuje Pionirsko prvenstvo Crne Gore u šahu za 2014. godinu u muškoj i ženskoj konkurenciji od 16 – 20. jula, 2014. godine u Pljevljima”.

  Pitanje za vas, podržavate li održavanje Pionirskog prvenstva u Pljevljima? Da li ćete učestovati na istom zbog lomatanja djece? Da li je ova odluka glupost i marifetluk i čiji? Hoće li neko odgovarati za ovo? Dokle više Cetinje i Pljevlja, koji je standard nas roditelja i možemo li finansirati ovolike troškove za djecu koja su se opredijelila za ovaj sport???????

  • Postovani gospodine,

   Na direktno pitanje evo i direktnog odgovora. Ne, ne podrzavam odrzavanje Pionirskog i Omladinskog prvenstva u Pljevljima iz istih razloga koje sam navela u svom ranijem osvrtu a koji je Vama posluzio kao povod za ovaj komentar.
   Daleko je i skupo i za djecu, roditelje i klubove…
   Ipak, postoji znacajna razlika izmedju Pionirske lige (cije sam odrzavanje u PV kritikovala u svom prethodnom komentaru i nadasve to sto je na kraju ono ipak odrzano u Podgorici ali bez podgorickih sahovskih skola) i ovog takmičenja o kojem je sada riječ. Prethodno je bilo ekipno takmičenje gdje odluku o učešću pa i troškove preuzima klub a ovo je pojedinačno prvenstvo gdje djeca mogu odlučiti da igraju i bez direktnog upliva kluba pod uslovom da roditelji zele i mogu da ih tamo odvedu… Ja lično neću ici u Pljevlja i neću se tim prvenstvom baviti na bilo koji način. Ali, naravno, necu ni sprecavati djecu da odu na takmicenje ako budu zeljela i ako njihovi roditelji budu spremni da preuzmu odgovornost za njihovo učešće..
   Odluku da se prvenstvo igra u PV procitala sam na sajtu ŠSCG jednako kao i Vi.
   Naime, ja nisam na bilo kojoj funkciji u Savezu i ne ucestvujem ni na koji nacin na kreiranje politike Šahovskog saveza CG. U vezi ovog takmicenja nisam konsultovana pa me nista ne obavezuje da slijedim bilo cije nedovoljno dobro promisljene odluke. Istini za volju, raspitala sam se u ŠSCG zasto je donesena ovakva odluka i receno mi je da su se samo Pljevlja prijavila kao organizator Prvenstva tj. tamošnji sahovski klubovi. To jeste relativno dobar razlog za ovakvu odluku ali ne bi smio biti JEDINI. Savez bi morao sveobuhvatno da sagledava ovakve situacije jer zamislimo hipotetički da se za neko takmičenje prijavi Mrtvo Duboko…. Da li bi onda Savez takmičenje dodijelio njima?

   RADMILA MILOŠEVIĆ

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

w

Povezivanje na %s